Версията на коронавирус omicron BA.2, или стелт Омикрон, има всички шансове

...
Версията на коронавирус omicron BA.2, или стелт Омикрон, има всички шансове
Коментари Харесай

Руският здравен министър предупреждава, че стелт Омикрон може да доминира в света

Версията на ковид omicron BA.2, или стелт Омикрон, има всички шансове скоро да стане преобладаваща в света, сподели пред кореспонденти в сряда руският здравен министър Михаил Мурашко, оповестява ТАСС.

" Имайки по-висока инфекциозност, подвариантът BA.2 на omicron има всички шансове скоро да се трансформира в преобладаващия вариант. Рекорден брой случаи бяха регистрирани в Германия през последните дни. В понеделник китайските управляващи оповестиха за рекордно огнище за Китай в десетки градове в страната. В множеството случаи се разпознава подвариант на Omicron BA.2 ", сподели той.

Мурашко сподели, че децата и юношите постоянно се заразяват със стелт-омикрон, тъй че е важно те да бъдат имунизирани против covid, с цел да се предпазят. " Стелт омикрон " постоянно визира деца и юноши. Още през днешния ден имаме дейно средство за тяхната отбрана - безвредната ваксина Sputnik M ", сподели той.

Мурашко добавя, че прекаран Омикрон не обезпечава надеждна отбрана против стелт Омикрон. " Според наличните научни и клинични данни, хората, които са имунизирани и реваксинирани срещу нова коронавирусна зараза, имат доста по-нисък риск да се разболеят и да предадат стелт омикрон. Освен това даже минало заболяване, породено от омикрон, не обезпечава надеждна отбрана против стелт-омикрон, за разлика от имунизацията и навременната реваксинация. Освен това съгласно редица проучвания няма случаи на стелт-омикрон в групите за наблюдаване, подложени на бустер имунизация ", сподели здравният министър.

Мурашко сподели, че повече от 85 хиляди души с Covid се лекуват в съветски лечебни заведения. " Въпреки устойчивия спад на заболеваемостта от COVID-19 в света и у нас, броят на заболелите към момента е висок. Днес над 85 хиляди пациенти се лекуват в лечебни заведения, близо 700 хиляди пациенти са под наблюдението на лекари ", сподели той.

Мурашко сподели още, че март и април са основни месеци в развиването на по-нататъшната епидемиологична ситуация с ковид. " Искам да подчертая, че март и април остават основни месеци за развиването на по-нататъшната епидемиологична обстановка и е най-добре това време да се употребява за реваксинация ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР